Светът на изкуството се събра в нюйоркския музей "Метрополитън", за да си спомни за създателката на "Портите" Жан-Клод - страстен и безкомпромисен творец, борещ се неуморно за реализирането на мащабни проекти със съпруга й Кристо, предаде Асошиейтед прес.

Повече от 5 милиона души разгледаха проекта "Портите", който обхвана 37 км от нюйоркския Сентрал парк. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг каза на присъстващите на мемориалната вечер, че той беше "внушителна прослава на живота, колорита и творческия дух".

"Срещал съм се с много творци, но Жан-Клод е може би най-запалената, най-добросъвестната и най-непремиримата към думата "не" - каза Майкъл Блумбърг. Тя беше уникален и бликащ от енергия творец, какъвто човек среща само веднъж в живота си".

"Портите" и други мащабни проекти бяха реализирани съвместно от Жан-Клод и съпруга й Кристо. Те се срещат през 1958 г. в Париж и работят заедно 51 години до смъртта на Жан-Клод през ноември миналата година, когато е на 74 години.

"Това беше неразделно партньорство, обединяващо изкуство и любов - каза Джон Калдор, координатор по проекта им "Опакован бряг" в Австралия. - Родени в един и същи ден, те бях като един човек. Те градяха върху успеха и силата на всеки един от тях."

Творбите им дължаха много на организационните способности на Жан-Клод, каза архитектурният критик Пол Голдбъргър, който напомни за безкрайните бюрократични битки, водени от двойката, за да получи одобрение за проектите. За реализирането на "Портите", например, бяха необходими 26 години.

Когато Жан-Клод почина, Кристо се зарече да реализира проекта, по който работеха - "Над реката", предвиждащ опаковане на участък от р. Арканзас, както и "Мастаба" в ОАЕ. В понеделник той присъства на мемориалната вечер в памет на Жан-Клод.

"Кристо и Жан-Клод ни показаха какво се случва, какво можем да постигнем, когато се отърсим от ограниченията пред най-добрите ни идеи - каза Елизабет Браун, директор на музея "Смитсониън" за американско изкуство. - Те ни показаха какво означава да живееш напълно свободно, без да си задължен на покровител, спонсор, идеология, без да признаваш друга власт в живота освен собствения си морален компас и въображение".