Собственикът на академията за деца-модели, който заплаши Мариана Векилска със заливане с киселина, е регистриран в полицията и за педофилия. Това  каза тази сутрин пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов. Асен Иванов продължава историята.

По сигнал на зрител Марияна Векилска направи репортаж за модна агенция, която набира деца модели и срещу 349 лева им прави фото-сесия. След това обаче ако родителите им се откажат трябва да платят 2000 лева неустойка. След излъчването на репортажа Мариана получи обаждане от шефа на агенцията - Ахмед Али, известен повече като Адриан.

„Той само каза: Нали се разбрахме този материал да не бъде излъчен. Аз казах, че нищо не сме се разбирали. И той каза: Ами ако те залея със сярна киселина. Светкавично ми мина през главата какво съм направила толкова и срещу кого, че ми се хвърля такава зловеща заплаха. След това го съжалих него, защото тези хора с киселината са страхливци”, каза Марияна Векилска.

bTV сигнализира за заплахата в полицията и Адриан се оказа в ареста за 24 часа. Проверка показала, че той има предишни регистрации.

„Криминално проявено за лице за измами и педофилия”, каза Цветан Цветанов. По думите му това станало ясно след като е подаден сигнала.

„Хората, които са педофили, е логично да бъдат, където са децата, да търсят близост. Да бъдат треньори, фотографи или управителите на такива академия, в кавички. Когато става въпрос за деца, трябва да има някакъв контрол”, коментира Мариана Векилска.

Ирина Папазова е собственик на една от големите модни агенции у нас и провежда конкурси за красота с деца. Казва, че за съжаление регламент и контрол върху тази дейност няма.

„Що се отнася до фото сесии или участия в някакви конкурси и така нататък, то няма кой и как да ги защити, защото ти отиваш сам доброволно да го направиш. Просто трябва повече да се информират гражданите”, каза Ирина Папазова. Тя познава и човека, представящ се за Адриан.

„Модели са казвали неприятни отзиви за него, свързано най-вече с финанси. Прибиране на пари по един или друг начин”, каза Папазова.

Междувременно в редакцията на новините получихме още оплаквания от родители, подписали договори с въпросната академия: „Ходят по училищата, дават им брошури на децата съответно те се зарибяват да отидат на този прословут кастинг и ходихме на кастинга и от там вече одобрените заминават за София. Детето ми е много разочаровано, един вид е използвана, за да се изкарват пари на гърба на децата и самочувствието просто й е сутринта до минимум.

От Агенцията за закрила на детето коментираха, че няма как да контролират подобни агенции за деца-модели. Но призовават родителите да не оставят децата си без надзор.