"Медиите са прави да задават въпросите така, както ги виждат и както разбират ситуацията. Управляващите, които познават конкретиката на всеки въпрос, се дразнят от хората, които не ги знаят". Това заяви председателят на ДСБ Иван Костов в студиото на "Тази сутрин" по повод неудобните въпроси, като този за пътуванията на Цецка Цачева.  

Бившият министър-председател призна, че не е бил прав когато се е "сърдил" на медиите.

"Ако говорим за неразбиране в българската журналистика, един пример е това, че медиите подеха случая с обвиненията на Ваньо Танов към Румен Петков. Защото ако няма доказателства, става един дебат между представителите на институциите и тези, които са "обвинени". Ако се слезе на нивото на този дебат, "съдник" в този дебат става общественото мнение. А всъщност това трябва да бъде съдът. По този начин се омаловажава истинския проблем", смята синият лидер.

По случая с Румен Петков и срещите му с братя Галеви, както и отказа на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС да го разглежда, Костов заяви, че това е продиктувано от правилника на Народното събрание.

По думите на Иван Костов голямата тема е дали България ще бъде приета в Шенгенското пространство.

"Трябва да разберем притесненията на европейците. Те казват, че България няма потенциал да приложи механизмите на Шенген. На практика това означава, че според тях когато в България бъде разкрит контрабанден канал и неговите извършители, те биват оправдани", заяви Костов.

"Ппритесненията са, че България може да е изградила техническите средства, но не успява да довежда до край механизмите и в този смисъл не можем да пазим границите", каза още бившият министър-председател.

По думите му вътрешният министър трябва спешно да извърши операция "Чисти ръце" вътре в самото министерство и при основателни съмнения за нарушаване на правилата, да бъдат освобождавани определени служители.

Той окачестви случая "Чората" като убийство на свидетел и цитира думите на един от полицаите, замесен в убийството на Ангел Димитров - Чората, според когото става дума за контрабандни канали. "Ако Чората беше осъден, тези канали можеха да бъдат разкрити", заяви Иван Костов.

"Оправдаването на братя Галеви от Кюстендилския съд е капката, която може да прелее чашата на търпението на европейците", смята той. По думите му Висшият съдебен съвет трябва да направи същото с магистратите, каквото и МВР със своите служители.

Костов каза още, че "съдиите трябва да бъдат кристално чисти хора". Според него, ако членовете на ВСС не предприемат спешни ходове, за да покажат, че България може да се интегрира в Европейското пространство, това означава, че те са безотговорни към страната.

"Аз нямам вина за назначаването на Никола Филчев за главен прокурор. Той беше избран от Висшия съдебен съвет с гласовете на прокурорите. По мое време всеки министър сам подбираше заместниците си си". Така Иван Костов коментира въпроса дали се чувства за назначаването на Филчев, който беше и заместник-министър на правосъдния министър Васил Гоцев в кабинета на Костов.

"Като ниво на експертиза и компетентност Филчев е на много високо ниво. Друг е въпросът накъде е тръгнал и какво става с него след това, обстоятелствата в живота променят хората. Всяка атака срещу него, която не е подготвена добре, ще рикошира обратно. Вижте начина по който се защити, той дори спечели симпатиите на хората", каза още бившият премиер.

"Филчев изпълни най-мръсните политически поръчки в тази страна. Извърши ги по поръчка на президента Георги Първанов и на елита на Българската комунистическа партия. В годините на неговото прокурорстване се разпали тази страшна война, в която загинаха 150 млади хора. Тази война, която не беше спряна със средствата на прокуратурата и на съда, нанесе страшни щети върху държавата", заяви Костов.

Фактът, че визата на Румен Петков беше отнета от американското посолство, Костов коментира като "силна политическа подкрепа от страна на американското посолство към вътрешния министър Цветан Цветанов".