Днес изтече срокът за подаване на данъчни декларации за патента
Патентните данъци са нараснали с 30-40%средно в страната.
  • Последни
  • Най-четени

  • 0
    0

Срокът за подаване на данъчна декларация за патента за 2002 г. изтече днес.Близо сто и двадесет хиляди търговци вече са подали декларации. Това е с около шестдесет и пет хиляди по-малко, в сравнение с миналата година. 

Патентните данъци в страната са нараснали средно с 30-40%. В София увеличението е повече от четири пъти.
След като отпадна районирането на града, търговци и занаятчии от крайните квартали ще плащат еднакво висок данък с хората от центъра на София.
Налогът стана 840 лв. при шивачи, кожари и кожухари, като увеличението е близо 400%. При шивачи, часовникари, дърводелци се въвежда допълнително облагане по 5 лв. на кв. м площ. Значително се повишава и данъкът при дърводелците от крайните квартали - от 200 до 780 лв. Само фризьорите и козметиците могат да плащат според местонахождението на обекта.
Само четири компаньонки от Пловдив са подали патентни данъчни декларации за миналата година. В Регионалната данъчна инспекция в града на тепетата досега са подадени 10 000 данъчни декларации за патент.

Глобата за неспазване на срока за подаване на декларацията е до 500 лева. Санкцията е до хиляда лева за посочване на неверни данни, които водят до намаляване или освобождаване от данъка. 
Глобата е двукратният размер на данъка, ако търговецът извършва дейност, която подлежи на патентно облагане, но не я е декларирал.  

Патентния данък се определя в зависимост от броя на жителите в населеното място за хотелиерите, ресторантьорите и извършващите транспортна дейност.
Броят на хората се взима не от статистиката, а от регистрите в съответната община,  обясниха от Главна данъчна дирекция. 

Според председателя на Съюза на превозвачите при обединение "Промяна", Румен Крумов, определящи са данните от статистиката. По думите му, броя на жителите в общините Монтана, Ловеч, Кърджали, Силистра, Търговище и Дупница, е под 50 000 души и данъкът там трябва да е по-малък.
Румен Крумов се закани, че ако до три седмици от данъчната администрация не прехвърлят тези общини в по-ниска група за плащане на патента, Синдикатът ще съдейства на търговците да заведат дела.

  • 0
    0
Още по темата
Свързани статии