Силви Вартан  участва тази вечер в първото от поредицата събития в Европа срещу тоталитаризма – концерт в катедралата „Свети Сент Луи” в сърцето Париж. Темата е „Студената война”, а концертът е под надслов „От Сена до Марица”. Ще участва един от най-големите оркестри на Франция, както и български хор. А животът на нашата певица е белязан и от раздялата с Марица.

„Много драматичен живот. Това е един живот, който непрекъснато подлага Силви и нейното семейство на изпитания”, каза журналистът Георги Тошев. И припомни, че семейството напуска страната докато Силви е дете. И никога повече не вижда своите баба и дядо. Българката се връща у нас едва през 1990 година.

Песента „Марица”, забранена в социалистическия лагер, но е инспирирана именно от тази раздяла. И става световен хит.

Тази песен всъщност я анатемосва, но това не пречи през последните 20 години тя да помага на България чрез своята организация. Всяка година тя остава в страната ни 60-70 хил. евро за медицинска апаратура, култура и др. Болница „Шейново” е една от дотираните от българката.

Силви Вартан ще закрие концерта в Париж със специална акустична версия на песента „Марица”. А какво мисли тя за хората живели отвъд Берлинската стена, преди падането й:

„Мисля, че е много значимо събитие, защото се обединяват всички култури срещу тоталитаризма и всички репресирани от комунистическия режим”, каза Силви Вартан. По думите й обаче за нещастие все още има хора, които потискат други хора, винаги има някакъв вид тоталитаризъм, злоупотреба с власт.

„Всички са наясно с това. Съвременната комуникация е такава, че потисничеството не може да се случва тайно”, каза Силви. Певицата честити Деня на българската просвета и култура чрез ефира на bTV.