Над 800 имами с фесове и джобета преминаха по булевард "Цар Освободител" на протест срещу възстановения от съда ръководител на мюсюлманското вероизповедание Недим Генджев. Протестът на имамите и ваизите премина в скандирания на арабски език, песни във възхвала на пророка Мохамед и молитви. Протестиращите духовници носеха плакати с лозунги срещу главния мюфтия от времето на социализма Недим Генджев. Според тях Генджев е възстановен на поста главен мюфтия от Върховния касационен съд несправедливо.

„Това е гавра със свещените чувства на мюсюлманите, не приемаме и няма да приемем Недим Генджев да узурпира Главно мюфтийство”, каза бившият главен мюфтия Селим Мехмед.

Протестиращите обявиха за единствено легитимен мюфтията Мустафа Хаджи. Много от имамите обаче не можаха да обяснят защо са против Недим Генджев.

„Не го харесваме, защото сам се избира и намира начин да се регистрира, каза Асин Ахмед.

По данни на Главното мюфтийство, милион и половина български граждани изповядват исляма. Недим Генджев от 31 май представя вероизповеданието законно. Настоящото ръководство на мюфтийството обаче, отказа да предаде сградата и документацията, за да бъде направена ревизия.