Наши балетни таланти ще се обучават в САЩ
Танцовата работилница на Петър Илиев ще раздаде шест стипендии за лятно интензивно обучение в Америка
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Наши балетни таланти ще се обучават в САЩ
Тази вечер от 19 часа на сцената на Модерен театър може да видите спектакъла на Танцовата работилница, водена от световноизвестни хореографи. Повече за тази балетна постановка, която ще бъде показана един единствен път разказа Ростислава Генчева

За трета поредна година по време на пролетната ваканция в Националното училище за танцово изкуство започва танцовата работилница на хореографа Петър Илиев. Събрани от балетните училища в София, Пловдив, Русе и няколко частни школи, ученици от всички възрасти, работят в 3 танцови стила и  Само за 4 дни създават спектакъл, който да покажат пред публика.

"В началото не вярваха, че всичко това може да се случи. Виждате вече какво се получава - те са отдадени на танца, те са потопени в танца", каза Петър Илиев. "Само за 4 дни те научиха невероятно много материал, много различен един от друг. Има техника с палци, има техника боси, има техника с характерни обувки. Смятам, че те израснаха много като танцьори само за три дни."

Петър Илиев работи в Америка повече от 20 години. Всяка  пролет той се завръща у нас с едни от най-известните американски хореографи и макар за няколко дни, дава възможност на талантливи деца да се докоснат и да работят с преподаватели на световно ниво от другия край на земята. Шанс, който малцина ще имат  в бъдещата си кариера.

"Преподавателите са невероятни. Неслучайно са избрани да участват в нашата танцова работилница. Имаме Гери Абът, който е от Чикаго, с когото работим заедно там, преподава невероятна техника. Той е невероятен, предразполага децата да се отворят към новото. Те не са танцували никога такава техника и това е невероятно. Той е с много голям опит, танцувал е в повечето големи танцови групи", разказа Илиев. "Маркос Галанте от Ню Йорк - един от много известните таланти и творци на американския балет. Антоанета от музикалния театър", допълни Петър Илиев.

По традиция и след тази танцовата работилница най-талантливите участници ще имат възможност да спечелят стипендии за лятно интензивно обучение в  Америка.

Нашата танцова работилница дава възможност да освободят себе си, да станат по-добри като танцьори и по-добри като хора. Тази година стипендиите са 2 за Пасифик Норт Уест Балей, който е в Сиатъл, което е едно от 5-те най-добри училища в САЩ. Също за балетното училище в Чикаго за 4 деца.

Когато видите енергията  и удоволствието с което танцуват тези деца няма как да не повярвате в максимата, че движението дава живот.

  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре