МВР се връща към основите на етиката, добрите практики и възпитанието от първите седем години. Това даде да се разбере главният секретар на МВР Калин Георгиев, ден след като запази мястото си на най-висшия професионален пост. Обучението ще бъде ръководено от Академията на МВР и подпомагано от партньорски служби.

От три години Кирил Димов е командир на отряда на баретите, а преди това дълго ръководи спецзвеното за задържане в столичната полиция. Има и оперативен опит в отдел убийства.

Казва, че напоследък баретите все по-често участват и в рутинни арести, а не се пазят само за терористични заплахи и заложнически кризи.

„За нас е много добре. За нас това е опит. Хората не бива да се притесняват, че работим. Колкото по-подготвен човек извършва ареста, толкова по-спокойно и гладко ще мине арестът. Нали се сещате, че ако на един плувец му обяснявате непрекъснато как се плува на теория, но не го пускате в басейна, когато дойде време да плува, ще потъне. При нас е същото. Стремим се да участваме повече - да трупаме опит”, обясни той.

ГДБОП, Столичната дирекция на полицията и Главна дирекция на полицията имат спецзвена за задържане. Командирът на баретите вярва, че непрекъснатата подготовка пази от грешки. Димов познава спецзвеното на СДВР и вярва, че не са допуснали гаф при ареста на семейството от Мировяне.  

„Има грешки, които колкото и да се стараем, не е възможно да не ги допускаме. Говорим за човешки същества. Познавам хората, върху които сега се излива всичко - страхотни професионалисти са. Но възможно е да са допуснали грешка. И при нас нещата се променят”, смята Кирил Димов.

На въпрос как се определя дали да се използва сила при операция, той заяви, че предварителната информация е най-важна. Така се проучват обектите. На база на техни минали прояви се правят няколко варианта, а поне единият включва употреба на оръжие.

Димов е категоричен - единствената рецепта срещу грешки е постоянна подготовка.