Първите випуски от българи, завършили фармация в Украйна, вече заливат дунавските градове. Българските фармацевти обаче не ги допускат в регионалните колегии.

Вече десетки българи вземат дипломи за магистър фармацевти от украински и молдавски учебни заведения. Най-много са в Русе, Разград, Тутракан. Силистренската колегия обаче отказва да приеме кандидатките от запорожкия университет, защото са учили задочно, което у нас е забранено.

Ако местната колегия обаче не те приеме с такава диплома, значи не можеш да практикуваш като магистър фармацевт, а без магистър фармацевт аптеката не може да работи нито със здравната каса, нито с дистрибуторите или производителите.

"Нас ни притеснява факта, че за 28 дни им признават 10 месеца. В България няма задочно обучение по фармация, те са били през цялото време тук в България на работа", коментира Ганка Кръстева, председател на колегията на БФС във Силистра.

Рада Домусчиева потърси мнението на преподавателите във фармацевтичния факултет и на Българския фармацевтичен съюз. Те настояват завършилите в чужбина да карат задължителен едногодишен стаж у нас и да държат задължителен изпит.

"Видно е дали някой колега е излизал зад граница да се обучава, видно е дали има ведомост на 8 часа и дали се обучава в същото време. Няма в България друга форма на обучение по фармация освен редовна такава, това е регулирана професия, защото има значение за здравето на населението. Грешките понякога могат да имат трагични измерения", отбелязва Асена Стоименова, преподавател, представител на БФС.

"По мои данни Министерството на здравеопазването (МЗ) е отказвало няколкократно, но тези жалби от страна на засегнатите са отхвърляни отВисшия административен съд (ВАС). И засега начинът, по който ние виждаме решението, е съсловната организация да има право да се намеси в този процес. Ние в София не можем да видим какво се случва в провинцията, а колегите от много региони алармират, че има едва ли не туризъм за придобиване на фармацевтични дипломи, което е много страшно за пациентите, обяснява проф. Генка Петрова, зам.-ректор на фармацевтичния факултет.

Проблемът с дипломите на завършилите в Украйна и практиката им не засяга само фармацевтите, а и лекарите и стоматолозите. Затова е важно да се отговори редно ли е да те оперира хирург, завършил задочно.

Разговор в студиото

Доц. Николай Данчев, зам.-декан на Фармацевтичния факултет коментира: "От 2005 г. е наредбата за единните държавни изисквания, според които формата на обучение при специалността Фармация е редовна. Това е първото и задължително изискване. Преди присъединяването ни имаше задочна форма, но по препоръка на ЕС това беше променено. Конкурсните изпита са по биология и по химия. В Украйна ги приемат без конкурсни изпити. В Украйна те (българските студенти) са чуждестранни граждани. У нас също чуждестранни граждани, които не са граждани на ЕС, се приемат без конкурсен изпит. Фармацевтични факултети в Украйна има девет или десет".

"Украинските дипломи са признати, защото имаше една доста голяма групичка от Украйна, които представиха документ, че са се обучавали в редовна форма и по индивидуален график", каза от своя страна Людмила Василева от Комисията по признаване на правоспособността към здравното министерство. Тя разказа още:

"Потърсихме доказателства – получихме отговор от университета. Освен това са представени различни документи от университета под формата на служебни бележки, договори за обучение. След като министърът е издал удостоверение за признаване на квалификацията, придобита в Украйна, това означава, че по документи тези хора са изпълнили нормативните изисквания в България и затова след преценка на съответната комисия, която е помощен орган на министъра, и която преценка се извършва предимно от външни експерти, които са преподаватели в съответния факултет, това означава, че тези хора са покрили изискванията и няма проблем от формална гледна точка.Тъй като обаче процедурата е по документи и ние считаме, че един документ не винаги може да отрази реалната квалификация и компетентност на човека, защото по документи може всичко да е изрядно, но на практика неговата компетентност да не  е толкова перфектна, предлагаме промяна законодателна – всички, завършили в трети държави медицинска професия, да полагат изпит в България, който ще включва всички държавни изпити, които в момента държат българските студенти и по този начин ще се създаде гаранция за пациента. (...)Искали сме справки от Гранична полиция и се вижда, че тези хора са излизали от страната".