Средната продължителност на живота у нас с 10 години по-ниска от Европа
Сред причините са високата смъртност и отрицателният прираст
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Средната продължителност на живота у нас с 10 години по-ниска от Европа
Средната продължителност на живота у нас е с близо 10 години по-ниска от тази в развитите европейски страни. Сред причините са високата смъртност от инфаркт и инсулт и отрицателният прираст.

В момента у нас пациентите нямат право на талон за профилактично ултразвуково изследване за риск от мозъчен инсулт. Според специалистите трябва да бъде направен скрининг на всички хора над 50-годишна възраст, защото е доказано, че профилактиката значително намалява последиците от мозъчносъдова болест, риска от инвалидизация и повишава качеството на живот.

„Ние имаме един от най-високите отрицателни прирасти, от друга страна населението страда от социално - значими заболявания по-често отколкото европееца и по смъртност от мозъчен инсулт и инфаркт. България е на едно от челните места неизменно през последните 30 години”, каза проф. д-р Екатерина Титянова, ВМА.

В момента в развитите европейски страни средната продължителност на живота надвишава 80 години, а у нас е с близо 10 години по-ниска. За забавяне на индивидуалното стареене учените препоръчват правилно хранене и избягване на стреса. Вече е и научно доказано, че бавното остаряване и дългия живот се гарантират от гените, добрия социален статус и достъпа до съвременната медицина.

  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре