От редакцията на вестник "Галерия" разпространиха днес нови телефонни разговори на премиера Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. От трите записа става ясно, че премиерът се е обаждал на Танов, за да поиска да бъде възстановен на работа мъж в митницата на аерогарата.

Борисов е пратил единния му граждански номер в есемес на Ваньо Танов. От разговора става ясно, че той решил, че това е телефонен номер и се опитал да го набере. Борисов му обяснява, че това е ЕГН и добавя "И там на Манченко брат му, някакъв Манченко бил, но той понеже идва да рита с мене по обед, го преместил на друго място".

Ваньо Танов се обажда на директора на службата Павел Манченко, който да възстанови на работа служителя. Манченко обещава това и Ваньо Танов се обажда на Бойко Борисов да потвърди, че назначението ще стане в понеделник.

При завръщането си от Япония тази вечер премиерът не коментира изнесените днес записи.

Втората порция разпространени разговори между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов разбуни духовете в парламента. От СДС поискаха премиерът да каже, дали записите са манипулирани. Управляващите ги нарекоха компромат, а БСП използваха случая, за да поискат оставката за цялото правителство.

"Затова съветвахме Цветанов да не отива към това масово подслушване, защото виждате как се обръща това срещу него. Сега, те се набутаха сами в тоя капан", заяви Мартин Димитров.

"Няма никаква изненада, че продължават да се изкарват компромати в някои медии, услужливи медии. За мен предизборната кампания започна - с компромати, а не с идеи", заяви Анастас Анастасов.

"Страшното в записите е, че те приповдигат завесата за това как се управлява България", каза Сергей Станишев.

Различна гледна точка видя юристът Петя Мургова. Според нея специализираните разузнавателни средства са компрометирани като доказателство в съда.

"Ако ние използваме СРС-та под път и над път и ги използваме за всякакви други неща, но не и за разкриване на тежки престъпления, се поставя въпроса доколко те могат да имат необходимата тежест за разкриване на престъпления?", казва Мургова.