Изминалата нощ и непрестанният снеговалеж превърнаха Априлци в истинска бяла приказка. В неделя в балканското градче ще се проведе първият в България фестивал на сланината и греяната ракийка. Някои майстори казват, че тайната на хубавата сланина е, когато се нареди в специалното каче, да се затисне със сняг.

Сланината е уникален продукт, уникално ястие, което се приготвя само в района на Стара планина, тъй като климатичните условия в останалата част на страната не позволяват това, коментира Дончо, председател на читалището в Априлци. Не можем да се конкурираме дори с град като Ловеч, който е на 50 км. оттук, но там нямат сланина.

Празникът се организира за първа година по предложение на секретарката на читалището Пешка Ковачева, обясни още Дончо. Каним всички, които искат да дойдат, да се включат в неделя.

Във фестивала ще участва предимно местното население, обясни Пешка Ковачева. Целият град е поканен, ще има около 40 участници. Ще има и една голяма награда. За първо място ще дадем едно прасе.