Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Иван Илчев гостува на "Тази сутрин" в Деня на будителите. Той коментира преминалата вчера среща между представители на СУ и министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов:

"Срещата с министър Игнатов и министър Дянков протече доста добре на фона на цялото напрежение. Изключително съм благодарен на колегите преподаватели и на студентите, които участваха в нея и задаваха въпроси. (...)

Политиците трябва да са много внимателни, когато говорят, защото думите им могат да бъдат тълкувани и така, и иначе. (...)

Вчера основният контекст беше, че е сбъркана система на финансиране на образованието и науката и че трябва всъщност да се финансира на първо място качеството. (...)

Софийският университет обучава студенти в 24 професионални направления. В 21 от тях той е на първо място в страната, в три е на второ, след Американския университет в Благоевград. Това означава, тъй като СУ получава същите средства като останалите университети, че ние най-ефективно използваме тези средства. Което съвсем не означава, че ние нямаме проблеми. (...)

Новия бюджет е задушаващ. В момента деканите на факултети го обсъждат. Опитваме се да вкараме нова философия на преразпределение на бюджета в университета – по-целесъобразно разпределение на средствата и по-голяма свобода на деканите в това отношение".

Целия разговор чуй в прикачения видеоматериал