Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз днес се споразумяха за по-добра координация на икономическите политики и за втвърдяване на съвместното наблюдение на бюджетната дисциплина, евентуално чрез нови санкции срещу прекалено задлъжнелите страни.

На срещата на върха в Брюксел ръководителите на 27-те определиха като "Фундаментален и спешен приоритет засилването и координацията на икономическите политики".

За да успокоят пазарите, обезпокоени от мащабите на европейския държавен дълг, европейските лидери се постигнаха съгласие за необходимостта да бъде втвърдена общата бюджетна дисциплина в ЕС, регламентирана в Пакта за стабилност и растеж, като по този начин одобриха принципното решение, взето от техните министри на финансите.

Страните от ЕС се съгласяват от 2011 година всяка пролет да бъдат проверявани на европейско равнище техните бюджети, преди приемането им от техните парламенти.

Предвидена е и възможността да се създадат нови "прогресивни" санкции за лошите ученици и финансови "насърчения" за добрите и.

Пактът за стабилност на теория предвижда глоби за страни от еврозоната, които надвишат допустимия праг от 3 процента от БВП на годишния бюджетен дефицит. Този инструмент обаче до ден днешен не е използван въпреки множеството нарушения на пакта.

Сред обсъжданите санкции европейците не са единодушни спрямо френско-германското предложение за отнемане на правата на глас в ЕС на страни с прекалено хлабав бюджет. Много от тях са на мнение, че това ще наложи прекалено тежка процедура за промяна на договора.

Ръководителите от ЕС подчертаха също така необходимостта да се постави по-силно ударение върху наблюдението на дълга и до каква степен може да се поддържат държавните финанси, а не само да се концентрира вниманието върху годишните дефицити.

Различните идеи трябва да бъдат уточнени от Европейската комисия, която ще направи подробни предложения на 30 юни. Брюксел обмисля възможността, например, да лиши временно някои страни с прекалено хлабава бюджетна политика от европейски субсидии, като например регионални, социални и дори селскостопански помощи, посочи високопоставен европейски представител.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова останалите страни от ЕС да подкрепят плановете за въвеждане на такса за банките, които тя обвинява за икономическата криза, предаде Ройтерс. Европейските лидери обаче останаха разделени по въпроса как да бъде наложена такава такса.