Деня, в който почитаме Свети Георги Победоносец - добра новина за победата на едно 5-годишно момиче над страшната диагноза рак. 4-годишната Габи, която води тежка битка с тумор на мозъка, се завърна в България късно снощи след операция в болница в Тел Авив. Средствата за лечението на момиченцето бяха събрани от хора, които искат да му помогнат, а част от тях разбраха историята й от bTV.  

Преди да напусне родината преди два месеца, лекарите у нас не даваха особено големи шансове за живота й. Държавата пък не дава пари за лечението на тумора в мозъка й. Днес 4-годишното момиченце е здраво.

“Съвсем малки точици са останали от тумора, но докторът дава пълни гаранции, че ще се стопят”, каза развълнуваната майка Цветанка.

Парите за операцията бяха събрани от дарителска сметка, след като се оказа че Фондът за лечение на деца в чужбина се бави с решението си или напълно отказва да поеме разходите. Сега, когато финалът е щастлив, Габи крои планове за игри с приятелите си. Баба й пък е получила специални поръчки за менюто още от болницата в Израел – за боб и леща.

„180 хиляди лева струва лечението на Габи. Ако нямаше тези добри хора, може би нямаше да се случи чудото, което сега ще го видим. Ето ние с ваша помощ - с помощта на bTV… Tрябва да ви кажа че на петата минута някакви хора започнаха да звънят и се обади някаква жена от Дубай”, разказа Стефка Дончева, баба на момичето.  

След вълненията снощи днес чудото Габи е на любимо място обградена от приятели. Сестра й Стефани е неотлъчно до нея, което не е много лесно, защото малката е почти постоянно в движение. Игрите и децата са й липсвали най-много докато е била в болницата. Липсвали са й, разбира се и вкусните манджи на баба й.

В Израел на Габи й е направена операция за отстраняване на тумора, възстановила се е много бързо, а след 6 месеца ще има контролен преглед. Сега майка й Цвети иска да подаде ръка на майки, които имат нужда от помощ, както тя е имала. Планира да създаде интернет страница, където да има информация за лекари, клиники, диагнози... Ще я нарече "Габи за другите".