"Заекването не е ментален проблем, той не е свързан с интелектуалните способности на човек", заяви в студиото на "Тази сутрин" д-р Виолета Боянова, логопед. Според нея в България около 2% от децата в предучилищна възраст заекват, а обикновено остава около 1 процент от възрастните. Във Франция например заекват около 6-7 %, в САЩ- 1,8-2%, а в Египет и арабските държави – около 0,8%.

"За да вдъхна самочувствие на моите пациенти, че могат да се излекуват, винаги им казвам, че е имало много известни хора, които са заеквали. Например Чърчил или Мерилин Монро. Този леко глезен говор, който е имала Монро и по който мъжете са полудявали, идва от терапията. Една от основните методики за терапията на заекването е бавното, плавно и леко глезено говорене", обясни д-р Боянова.

Заекванията биват няколко вида. Едното е наследствено или херидитарно. При него не се наследява самото заекване, а се наследява особеност на мозъчните функции, при което лявата хемисфера не си поема функцията да ръководи говора, в резултат на което се появява заекване.  

"Около 40% от заекващите са започнали да заекват след психо травма. Този проблем е преодолим и лечим, всичко зависи от търпението и упорството на родителите", заяви още д-р Боянова.

Проблем със заекването е имал и известният български актьор Владимир Карамазов. Самият той обясни, че заекването му се е появило от силен стрес в детската градина.

"Това стана един огромен проблем, защото аз изобщо не можех да говоря, а родителите ми много се бяха притеснили. Заекването обаче изчезна изведнъж, както се и появи", обясни Владо Карамазов.

"Това са втората категория заекващи", смята д-р Виолета Боянова.

По думите на д-р Боянова заекването се появява, когато детето е между 3 и 6 годишно. Препоръчително е след 4-5 годишна възраст директно да му се обясни, че знаем, че има проблем и ще му помогнем да го преодолее. Ако детето обаче е под 4 години, по-добре е да не фиксираме вниманието му върху това, че говори неправилно.

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голяма е възможността да се преодолее заекването. Родителите трябва да се обръщат към логопеди.