Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата. Това сочи проучване на Националния център по опазване на общественото здраве за храненето на учениците, започнало през есента на 2010 г.  Обхванати са над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години от 35 училища в страната.

Подобно мащабно проучване не е правено от 1998 г.  Преди 10 години процентът на затлъстелите деца у нас е бил доста по-нисък - 12-13.

Наднорменото тегло е и една от причините все повече българчета да заболяват от диабет тип 2. Според специалистите, болестта доскоро е била характерна за възрастни хора над 40 години, а днес вече се наблюдава и при 6-7-годишни деца.

Според доц. Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София  затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност.