"Водещият автомобил вчера не се е движел в лявото платно, тъй като там завоят е много остър и няма никаква видимост", заяви полковник Злати Райков, началник отдел "Автотранспорт" в Националната служба за охрана, по повод вчерашния инцидент с автомобил от кортежа на премиера Борисов, който се удари в друга кола.

"Сигурен съм в това, тъй като във водещия автомобил, освен шофьора, имаше и още няколко служители на нашата служба. лед това от КАТ беше извикан експерт, който да направи замерване на пътнотранспортното произшествие, който беше категоричен, че ударът е станал в платното за движение на кортежа", смята Райков.

"Ако автомобилът на НСО се е движел в насрещното платно, ударът щеше да е челен", каза още полк. Злати Райков.

По повод инцидента с автомобила на военния министър Аню Ангелов от април миналата година, при който пострада и малко дете, Райков поясни, че колата на НСО тогава също е била в специален режим на движение и е била ударена отдясно от другия участник в катастрофата, който изобщо не е успял да реагира. По думите на началника на отдел "Автотранспорт" в НСО автомобилите на службата имат право да преминават на червено и да превишават скоростта, когато са в специален режим на движение.

Райков отрече и слуховете, които твърдят, че в автомобили на НСО се возят роднини на държавници.  

В пряко телефонно включване студентката Яна Петрова, която получи акт за нарушение заради това, че не е осигурила място за преминаване на автомобил на НСО със специален режим на движение. Инцидентът стана в края на януари по пътя София-Плевен, след като автомобили на НСО се опитали да изпреварят ЯНа Петрова в участък от пътя, на който изпреварването е забранено. По думите на студентката служебните автомобили предприели изпреварването, въпреки че в насрещното платно идвали други коли. Според Петрова автомобилът на НСО се опитал да я изблъска от пътя, а служител на службата дори се показал през прозореца и започнал да блъска по тавана на нейната кола.

Полковник Злати Райков отрече възможността служител на НСО да се е показал през прозореца и да е блъскал по тавана на друг автомобил. Според него при тази скорост това би било невъзможно.

"Очаквам, че по някакъв начин нещата ще се променят по някакъв начин, защото доколкото виждаме това не е единственият случай с пострадали от кортеж на НСО. Очаквам, че ще спрат глобите за обикновените граждани и по някакъв начин ще се променят наказанията. Всеки греши и това, че те са професионалисти, не означава, че не допускат грешки", заяви Яна Петрова.

По телефона в студиото на "Тази сутрин" се включи и Румен Богданов, който пострада при инцидент с кортежа на президента през септември 2010 година край Ловеч. По думите му автомобилите на НСО дори не са спрели след инцидента.

"Човек може да сбърка, не е застрахован от грешки, но за наглостта на хората от НСО просто нямам думи. Какво последва след този случай? Да си е подал оставката генералът, който лъга цяла България?", каза Богданов.   

Полк. Райков обясни, че служителите на НСО просто не са разбрали за случилото се ПТП и затова първоначално са отрекли информацията.