Полският режисьор Анджей Вайда заяви, че започва снимките на филм, посветен на живота на Лех Валенса – историческия ръководител на синдиката "Солидарност" и бивш полски президент, съобщи Франс прес.

Това ще е най-трудният филм в кариерата ми, увери на пресконференция 84-годишният Вайда. Той припомни, че има зад гърба си 55-годишна режисьорска кариера. "Не искам, но трябва, допълни иронично режисьорът, използвайки навлезлия в говоримия език на поляците прочут израз на Валенса. Полша даде на света уникален герой, който удържа победа над комунизма”.

Вайда освен това отбеляза, че голямата трудност на филма се изразява в свързването на документални кадри от епохата с кадри, заснети днес. Тази задача е поверена на Павел Еделман – оператора на филма "Катин" на Вайда.

Сценарият е написан от полския писател Януш Гловацки. Ролята на Лех Валенса ще бъде изпълнена от Роберт Викиевич, а тази на Данута Валенса – от Агнешка Гроховска. Става въпрос за първата биографична лента за Лех Валенса, заснета за големия екран.