Носителите на вируса ХИВ в България, регистрирани официално към 25 ноември са 1 252, а реалният брой на заразените е около 4 000. Това се посочва в съобщение на Министерството на здравеопазването. Данните са от изследванията на системата за научна оценка на епидемията, която е разработена от Програмата на ООН срещу СПИН.

Разликата между официалните данни и реалния брой на заразените се дължи на продължително отсъствие на видими симптоми на болестта - между пет и десет години. По тази причина значителна част от хората не знаят, че са заразени.

От началото на годината у нас са регистрирани 143 нови случая на хора с ХИВ срещу 153 за същия период на миналата година. От новорегистрираните през тази година 119 са мъже и са 24 жени. Над 65% от новите носители на вируса през 2010 г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване, както и от неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Регистрираните заразени са на възраст между 15 и 66 години, като тази година се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. Особено тревожен е фактът, че над 52% от новорегистрираните са на възраст между 15 и 29 години, се посочва в съобщението.

От началото на 2010 г. са регистрирани четири бременни жени, носители на ХИВ. Установени са и три заразени деца, родени от заразени майки. Данните показват, че близо 60% от новооткритите през първите 11 месеца на 2010 г. случаи са на хора от София - 45 и региона на Пловдив - 39. Регистрирани са и заразени в регионите на Пазарджик - 15, Варна - 8, а в останалите региони случаите са по-малко от пет.