Бившият здравен министър Радослав Гайдарски обеща, че от 2008 година всички ще се ползват от електронното здравеопазване, включително и от електронна здравна карта. Три години по-късно сме далеч от тази услуга.

В рамките на 2-3 години обаче това може да се случи при подходящо решение от правителството и наличието на приемственост. Това заяви в „Тази сутрин” д-р Иван Костов – съветник по електронното здравеопазване на министъра.

Той обясни, че самата електронна карта е ключ към системата на електронното здравеопазване. Тя стои на върха на пирамида, а под нея са редица останали показатели, които обаче трябва да се изградят.

Ако това се случи и стигнем до самата здравна карта, облекчения ще настъпят както за пациентите, така и за лекарите. Достъпът до информация ще бъде по-лесен, ще намалеят лекарските грешки и опитите за даване на пари под масата, прогнозира д-р Костов.

По думите му въпросът не опира само до технически решения, а и до комплекс от законови промени, тъй като става въпрос за лични данни.

Надеждата скоро да се сдобием с електронни здравни карти остава в МЗ, където обаче се оказа, че нещата не започват от нулата.