Ангел Бончев и съпругата му Камелия си поискаха обратно парите, дарени на фондация "Утре за всеки". В bTV Новините проверихме какво се случва с рехабилитационния център, изграден с получените 157 хиляди евро.

В 4 ч. сутринта на 30 юли, 2008 г. Камелия Бончева е освободена от похитителите си, след като броени часове по-рано съпругът й е обявил, че дарява над 300 хиляди лева на фондация "Утре за всеки". Само няколко часа по-късно едно от най-популярните лица на кампанията на фондацията срещу рак на гърдата призовава публично тези пари да не бъдат харчени.

"Ясно е, че дарението е направено под натиск, защото ако господин Бончев е имал желание да го направи, щеше да го направи по друго време", каза тогава Нешка Робева.

Не само на този призив, но и на всички журналистически въпроси за причините, стоящи зад това дарение, от фондацията тогава отговориха по следния начин.

„За мене нещата „какво седи зад нещо", означава да поставяме себе си по-горе от другите. Аз предпочитам да приемаме нещата такива каквито са", каза Румяна Козарева от фондацията на 1.07.2008 г.

В крайна сметка фондацията приема "нещата такива каквито са" и изгражда рехабилитационен център "Алекса".

Целта е - информационни беседи, психологични срещи и йога курсове, който да помогнат на дами, преживели рак на гърдата.

След думите на Бончев от снощи, представителите на фондацията са абсолютно неоткриваеми, а център "Алекса", построен с парите от въпросното дарение, е заключен.

Парите преобразяват запустяла постройка в двора на болница ИСУЛ. Директорът на болницата доц. д-р Бойко Коруков обаче признава, че фондацията е сгрешила, приемайки това дарение толкова категорично.

"Ние сме наемодатели, но в случая, ето един пример как една благородна действително идея, в която бяха включени редица наши артисти и известни имена, беше опорочена с точно този жест на „дарение”, каза доц. д-р Бойко Коруков. И каза, че той не би взел тези пари.

Договорът на фондацията с ИСУЛ изтича през април 2012 г. Дали той ще бъде продължен зависи от Министерството на здравеопазването.