Близо 40 хил. млади хора от целия свят, включително от САЩ и Япония, се замеряха с над 120 тона домати в рамките на празника "Томатина" в градчето Буньол в източната част на Испания, съобщи Франс прес.

По улиците потекоха реки от доматен сок, а младите хора, някои от които голи до кръста, се замеряха един час с домати на площада в градчето с 10 хил. жители, на около 40 км от Валенсия.

Както повелява традицията, в 11 ч. сутринта в последната сряда на август 5 камиона изсипаха доматите в центъра на Буньол. Повечето участници в празника бяха дошли няколко часа предварително и се черпеха с традиционната испанска напитка сангрия. Беше им препоръчано да смачкат доматите, преди да започнат да се замерят с тях, да облекат стари дрехи, които да изхвърлят след края на празника, и да носят затворени обувки, вместо сандали. Желателно е също участниците да носят очила за плуване, за да предпазят очите си.

Празникът "Томатина" привлича все по-голям брой чужденци. Тази година взехме допълнителни мерки за сигурност, изпращайки на място 200 полицаи, заявиха от кметството. То трябваше да отдели 100 хил. евро за организиране на празника, 30 хил. от които бяха предназначени за купуване на доматите.

След края на празника мястото се почиства със силни струи вода, които отмиват доматено пюре. Стотици душове се инсталират за участниците, но много от тях предпочитат да се потопят в местната река.

Празникът датира от 1944 г., когато група младежи се скарали помежду си и започнали да се замерят с домати.