Руски експерти са регистрирали през изминалата нощ най-голямата от пет години насам магнитна буря, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на специалистите от лабораторията по рентгенова астрономия на  Слънцето към физическия институт на Руската академия на науките.

Бурята е започнала в петък късно вечерта и е имала характер на истински удар, твърдят експертите. Амплитудата на колебанието на магнитното поле бързо е нараснала от три на
девет бала по десетобална скала за отчитане.

Според специалистите магнитната буря е имала не локален, а направо планетарен характер и е регистрирана от всички геомагнитни обсерватории на нашата планета.

Магнитни бури с такива мащаби са необичайно редки. От 2000 г. досега са били регистрирани само 28 мощни магнитни бури, при които индексът на магнитните колебания е достигнал или превишил осем бала. За последно това се е случило преди пет години, в нощта на 14 срещу 15 декември 2006 г.

При магнитна буря последно са били отчетени десет бала на колебанието на магнитното поле  на 11 септември 2005 г. Тогава мощната магнитна буря порази Северна Америка и извади от строя високочестотните връзки в много части на континента. Бурята повлия и на спътниците за навигация и промени точността на подаваните от тях данни.

Московски специалисти не изключват още една силна магнитна буря тази нощ, но казват, че тя ще е по-слаба от отминалата.