Социални предприятия заработиха в Търговище
Парите за трудовата заетост са европейски, а целта е, когато свърши проектът, същите хора да останат на работа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Социални предприятия заработиха в Търговище
Нов вид предприятия заработиха в Търговище. Те имат социални функции. Предприятията ангажират уязвими групи от хора, които са изпаднали в социална изолация. Парите за трудовата заетост са европейски, но целта е, когато свърши проектът, същите хора да останат на работа.

Евелина  е работила като шивачка в София. Идвайки в по-малкия град пак сяда зад машината. Тази промяна в живота й я срива и я освобождават, и от това работно място заради психическото й здраве.

"После бях отишла на друго място. Те бяха се обадили, понеже може би се познават фирмите   и като им казах имената, и те казаха "Не, ти имаш нервни проблеми. Нямаме време да се занимаваме", разказа Евелина Русимова.

Същият отговор получава навсякъде, където търси работа. Много хора като нея, с психични проблеми, с години са  без препитание.

"Когато един човек със заболяване кандидатства за работа, когато той каже, че има психично заболяване, много често той бива отхвърлен, но не му се казва направо, "Ти си болен и затова не те вземаме", а се измислят много причини. И по тази причина много често се налага те да крият болестта си, да се срамуват от нея”, обясни социалният работник Христина Мирнова.

"Обидно ми е. Даже съм имала случаи съм се разплаквала. Даже и с лека депресия имам способности, и точно затова мисля, че не е справедливо да отказват на такива хора, и с рязък тон да им казват " Не, ти не си за тук!", коментира Евелина.

Сега тя отново шие. Не във фабрика, а в социално предприятие за хора с психични проблеми.  Така те не са изолирани, а и получават пари за труда си.  

"Тук те ще могат специално да работят без да бъдат натоварени като в шивашките цехове. Все още сме в обучение, но вече получихме първата поръчка”, каза Христина Мирнова.

До шивашкия цех се намира и друго социално предприятие - оранжерия за зеленчуци, където са ангажирани още 10 човека.
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре