15-те българи на танкера "Панега",който беше отвлечен в Аденския залив, са освободени. Това съобщи в курортен комплекс "Камчия" край Варна министър-председателят Бойко Борисов. Нашите сънародници са в добро здравословно състояние след няколко дни ще отпътуват към България.

Българският танкер "Панега" на БМФ с 15 българи на борда беше похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май. Плавателният съд беше щурмуван на около 100 мили от Аденския залив. Около 15 септември ще бъде изпратен военен самолет, който да докара моряците в България.

Бойко Борисов: Освободени са, на кораба са, под охрана са, работихме много активно по тая тема, нищо не струва на държавата.
- По какъв начин държавата участва?
Бойко Борисов: Няма да ви кажа. Там около 15-ти ще изпратя военен самолет, да си ги прибере и вече чрез вас и близките, ако не са научили, ако научат, всички са живи и здрави, погрижили сме се вече за тях и ще се погрижим да си ги приберем по най-бързия начин.
- Има ли информация за откуп?
Бойко Борисов: Не.

За първи път сомалийски пирати похищават български кораб през 1998 година, пленявайки "Алфа БГ. Този кораб влиза в историята, защото е един от първите плавателни съдове, отвлечени в Аденския залив. Интересното е, че тогава корабът беше освободен срещу 130 хиляди долара в брой.

През 2009-та 16 българи на кораба "Маласпина касъл" попаднаха в плен на морските престъпници и според неофициална информация бяха освободени срещу 2 милиона долара откуп.

Последваха отвличанията на "Сейнт Джеймс парк" и "Ейшън Глори" с общо 13 българи на борда. Информация за платените откупи за тези два кораба, както и  сумата за освобождаването на "Панега" все още няма.

Добра новина най-вече за роднините на екипажа от "Панега". Десислава Кръстева разговаря с близките на моряците.

15 български семейства, които преживяха изключително тежки 4 месеца, днес са много щастливи. Екипът на bTV покани роднините, но те категорично отказаха, тъй като все още са притеснени за своите близки и са много развълнувани.

По телефона те казаха, че са били информирани за освобождаването на моряците преди медиите да научат. Чули се с мъжете си преди около седмица и те ги уверили, че са добре. Очаква се моряците от Панега да се върнат у нас след седмица.

Изпълнителният директор на корабособственика БМФ Христо Донев заяви за bTV:

"Няма нужда да говорим за преговорите, резултатът е важен. Резултатът е добър. 15 български моряка са свободни и в момента управляват кораба, който им е поверен. Винаги при тези преговори са важни хората, корабът няма значение”.

Христо Донев отказа за отговори на въпроса дали е платен откуп. Близките са потвърдили, че моряците са в добро здравословно състояние.