Едно от най-красивите места в България за любителите на екстремните спортове са скалите край Враца. Сезонът на катерене е в разгара си, а проходът Вратцата събира все повече катерачи от цял свят.

След последните дъждове край прохода все още е влажно за катерене, но най-запалените използват всяка свободна минута да щурмуват скалния отвес. Румен Петров идва от Перник. Катери от десет години, тук е заради предварително обозначените и маршрути с различна степен на трудност. Така, независимо дали си начинаещ или напреднал, можеш да се почувстваш прероден след няколко часа изкачване.  

„Това е един спорт, който изчиства ума, след това се чувства човек физически изтощен, но психически уникално пречистен”, споделя Румен Петров.

За скалното катерене възраст няма. На първо място е нужно желание и упоритост, после идва обучението заедно с набавянето на специалното оборудване. Спортът не е кой знае колко скъп, а да го практикуваш край Враца, си е направо привилегия, казва инструкторът по алпинизъм Светослав Иванов.

„Такова място на пътя, на такава надморска височина няма никъде в света, чужденци, които идват тук, ни казват, че няма такова уникално място. Централната стена е с височина около 360 метра, като има маршрути с максимална трудност, за алпийско катерене около 6-та категория, с осем въжета, като едно въже е 40 метра дължината му”, каза треньорът. Румънци и гърци също често катерят край Враца. Идват катерачи и от другия край на света.