Серия взривове в завод за боеприпаси стреснаха видинското село Горни Лом. Ранени са трима, а двата цеха на завода са напълно унищожени. Ясни ли са причините и какво се случва след експлозиите снощи. Габриела Наплатанова дава повече информация по темата.

Екипът ни опита да стигне възможно най-близо до завода, в който снощи са станали взривовете. Има обаче 4-километрова зона за сигурност, която е строго забранена за външни лица поне до утре сутринта в 9 часа. Тогава изтича 24-часовият срок от последния взрив в предприятието, който трябва да се спазва от съображения за сигурност преди да влязат сапьорите.

Специалистите на МВР ще претърсят района за боеприпаси. Знаем, че в склада е имало и противопехотни мини, които са били складирани за унищожаване. По наша информация те не са засегнати от взрива - при детонацията са изгорели само взривните вещества за промишлени нужди, които се смесват в двата засегнати цеха.

24 часа след експлозиите, има ли опасност за хората?


Засега няма отчетени вредни емисии след детонациите - мобилни лаборатории на гражданска защита измерват качеството на въздуха и не са отчели изменения. Населението е сравнително спокойно, но снощи имаше хора, които предпочетоха да напуснат селото. Какво се случи в първите часове след взрива и по-рано тази сутрин. Това разказва кореспондентката ни Маргарита Стефанова.

Безсънна нощ преживяха близо 900-те жители на Горни Лом.

"Вторият път като гръмна, направо изнесе целия Балкан. Така ми се струваше, че целият Балкан падна".

"Уплаших се, аз съм сама, излязох навън, какво е туй чудо, като погледаш нагоре – страшилище".

Още снощи част от хората напуснаха временно домовете си. Казват, че досега такъв страх не са брали, въпреки че и друг път е имало инциденти във фабриката.

"Спасяваме се, защото има опасност да се запали. Друг склад имат с 20 тона взрив и се гърми, гори".

Много къщи останаха без стъкла, пострада и сградата на кметството. Но все още никой не е минал да опише щетите. И защото почти всяка къща е дала работна ръка на завода, евентуалното му закриване е тема табу сред хората. Въпреки снощния ад.

Какви са версиите за случилото се?


Горни Лом има 150 жители, които работят в завод "Миджур". Взривът ранил трима техни колеги, оставя всички останали без работа - напълно унищожени са двата цеха за смесване на взривните вещества, показват сателитните снимки от района на завода.

46-годишният Ангел Матов работи там от три години. Когато избухва пожарът, той е на смяна.

"Запали се моторът на завода и през това време отидох и уведомих началник цеха и му казах, че се е запалил цехът. Отидохме отзад, угасихме тока там и се връщам аз в същия момент и съм стигнал на две-три крачки от цеха, където се е запалил, та да успеем да го угасим. Обаче нямаше време и букна пламъкът и аз извиках на жените да бягат нанадолу към портала. И побягнахме и след това вече като стигнахме на ВЕЦ Китка и чухме гърма", разказва Ангел Матов.

„Нашите хора първо опитваха да локализират пожара и като не са успели имат указание да се бяга. И хората успяват - напускат района”, обяснява управителят на завод "Миджур" Люсиен Симеонов.
В запалилия се цех е имало около 300 килограма взривно вещество- анумит. Един от тримата ранени е в по-тежко състояние, има опасност за зрението му и е настанен в болница в София.

"По принцип грешката е техническа, във всички райони има човек - така че е техническа грешка, запалване", смята Люсиен Симеонов.

Експертите по боеприпаси изпратени от Министерство на отбраната са категорични, че експлозиите са десетократно по-слаби от случилото се в Челопечене миналото лято

"Няма опасност за населението. Няма нужда от марли и евакуация. Хората няма нужда да се притесняват от замърсяване", заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

Забраната за влизане в района на взривения завод ще продължи няколко дни. Дотогава експертите от служба Контрол на опасните средства ще трябва да претърсят района за остатъчни експлозиви. След което следствието ще търси причините за взрива.

Къде са взривоопасните места в България?

Този въпрос стана актуален още след взривовете във военния склад в Челопечене преди две години. Складове на военните има около няколко врачански села - Баница, Косталево и Бели Извор. Муниции се пазят и около Плевен, Велико Търново и Варна.

Отделно близо 120 са частните фирми, които се занимават по един или друг начин с боеприпаси, научи bTV. Техният списък обаче е класифицирана информация, уточняват от МВР. Контролират ги служба КОС, заедно с пожарната, екоинспекциите по места и Инспекцията по труда.

Други зони с повишени изисквания за сигурност са заводите от българската отбранителна индустрия - общо 16 на брой - в Казанлък, Пловдив, Лясковец, Търново, Русе, Самоков, Панагюрище, Варна, Сопот.