Издателството на Софийския университет представи в Париж книгата на световнопризнатия автор от български произход Цветан Тодоров "Красотата ще спаси света. Уайлд, Рилке, Цветаева". Това беше и повод за изложба в Българския културен институт на колекцията на издателството.

Възможна ли е хармония между творчеството и ежедневието – това е въпросът, който световноизвестният теоритик на литературта Цветан Тодоров коментира в книгата си "Красотата ще спаси света: Уайлд, Рилке, Цветаева".

Цветан Тодоров коментира личната проза на тримата творци, безспорни гении, използвайки собствените им откровения и предлага анкета за идеята за абсолютното и красотата.

Почитателите на Тодоров в Париц също станаха свидетели на няколко много лични откровения, разказа кореспондентът на bTV в Париж – Десислава Минчева.

"Аз не съм нито българин, нито французин. Аз съм и българин, и французин”" казва писателят. "Прекарах първите 24 години от живота си в България, там се формирах. Никой не може да ти смени детството, то определя останалата част от живота. Аз съм френски автор от български произход и не мога да изразя на български това, което пиша на френски език. Мисля, че днес сме свидетели на шок на култури. Културите правят любов, когато се срещат, а народите правят войни", убеден е Цветан Тодоров.

А дали някога някой друг автор ще може да изследва личната проза на Цветан Тодоров, както той прави с Уайлд Рилке и Цветаева? "Не", категоричен е Тодоров. "Аз нямам лична проза."

Редакторът на книгата Доротея Монова гостува в предаването "Тази сутрин" и обясни, че срещата на Цветан Тодоров с неговите почитатели се е осъществила благодарение на  неговия дългогодишен приятел, преводач и редактор в България – доц. Стоян Атанасов.

"Мога да кажа, че сътворихме нещо историческо, защото Цветан Тодоров не е говорил пред публика последните 20 години", обясни Монова.

"Тази книга на Цветан Тодоров е насочена към доста широка аудитория, въпреки че по същество е философско есе. Тя е написана на един много достъпен, отворен към хората език. През последните години книгите му са отворени към все по-широк кръг от хора", каза редакторът.

Това, за което разсъждава Цветан Тодоров през призмата на съдбата на тези хора – Уайлд, Рилке и Цветаева - е какво се случва със съвременния човек и какви са духовните липси, които ние имаме.

Както всички книги на Цветан Тодоров, така и "Красотата ще спаси света: Уайл, Рилке, Цветаева" не дава рецепти, а ни подканва да се замислим, предизвиква диалог.