Две болници ще бъдат санкционирани за смъртта на 19-годишна родилка. След раждане момичето беше прехвърляно между четири лечебни заведения и почина, след като 42 дни лекарите не можаха да  поставят диагноза. Днес майката на Даяна получи доклада от проверката на Медицинския одит.

Людмила Велинова получи доклад от четири страници, в който са описани проверките и заключението на агенция "Медицински одит".

Установено е, че още след раждането, лекари в 'Шейново' не са обърнали внимание на високите левкоцити на Деяна и не са направили допълнителни изследвания, за да видят, че има възпаление. Така е изписана, въпреки припадъците, без медицинско обяснение.

В „Пирогов” пък не е направена животоспасяваща операция, става ясно още от доклада на медицинския одит.

„Ясно става, че детето е могло да бъде живо, ако просто някой си е свършил качествено работата и не е имало това безхаберие, може би некомпетентност. Просто детето ми щеше да бъде живо и едно сираче нямаше да остане без майка”, каза Людмила Велинова.

Заключението от проверката е, че има пропуски в поведението на медицински екипи, а решението да бъдат съставени актове за административно нарушение на АГ болница "Шейново" и на "Пирогов".

„Не мисля, че животът на моята дъщеря струва един акт за административно нарушение, просто искам справедлив процес и наказан лекар, който вече да бъде в затвора. Крайно време е да има вече наказани лекари. Стига вече с този израз - наказан лекар няма”, добави майката на момичето.  

Людмила Велинова вече е завела дело за смъртта на дъщеря си срещу неизвестен извършител. В неделя пациенти, пострадали от лекарска небрежност излизат на протест. С тях ще бъдат и близките на Деяна.