Със застудяването на времето и началото на отоплителния сезон пожарната в Търговище предупреди хората да вземат мерки за предотвратяване на инциденти с огън. Статистиката сочи, че през зимата в региона всеки месец стават по 3-4 сериозни пожара  и в пъти повече запалвания.    

Пожарникарите отчитат, че през отоплителния сезон инцидентите с огън най-често ставата заради човешка небрежност - горящи печки се оставят без надзор или в близост до огъня се трупат опасни запалими материали.

„Много важно е, всяка есен, преди настъпването на зимния сезон, да се погрижим да почистим комините си. Последните години няма сезон да не излезем 20-30 пъти и то всяка регионална пожарна - Търговище, Попово и Омуртаг, за гасенето на такива комини”, заяви инспектор Валентин Витанов, началник на информационенцентър към пожарната.

Преди няколко дни е изгоряла цяла къща в Търговище. В същия квартал още стотици домакинства се топлят на твърдо гориво, защото им е най-евтино, макар и да е опасно.

„Никога на печката не е отворена вратата и нещо, което да предизвика да падне огън и да се запали”, казва Веска Чаманска.

Опасни са не само печките на твърдо гориво, а също и електрическите уреди и газовите бутилки, купени от нелицензиран доставчик.

„Няма нищо вечно и тези бутилки си имат гаранционен срок, нека есента да се проверят. Като ги купуваме по панаири, от търговци някакви, от битаци ако щете, няма страшно, но първо трябва да се провери. Редовно инструктираме местата за пълнене да не се препълват тези бутилки”, допълни още Витанов.

И още един риск, за който предупреждават от пожарната. В жилищните блокове стълбищата и балконите масово са затрупани от дърва. При евентуален пожар тези сгради се превръщат в капан за обитателите си.