За последната година болничните листове у нас са намалели с 30%.

Основната причина за драстичния спад е въведената от миналото лято промяна, според която работодателят плаща първите три дни от болничния. Тя беше въведена като антикризисна мярка с цел да се намалят разходите на Националния осигурителен институт като спре източването с  фалшиви болнични.

Почти година след влизането на изменението в сила, резултатите сочат, че от началото на 2011 г. досега са изплатени малко над 756 хиляди болнични за общи заболявания на стойност около 97 милиона лева. Сравнено със същия период на миналата година, това са с 30 на сто по-малко болнични листове или близо 40 милиона по-малко разходи.

До лятото на миналата година работодателите плащаха само за един ден от болничния лист. Останалите дни бяха за сметка на НОИ. Сега от джоба на шефа се плащат първите три дни. Това, от една страна, накара бизнеса да следи по-стриктно отсъствията на служителите, а от друга - работодателят  все по-рядко принуждава хората си  да си вземат фиктивен болничен, когато работата намалее.

В НОИ вече са създадени специални регистри с имена на лекари, работодатели и осигурени, които са под постоянно наблюдение. Причината - издадени свръхмного болнични. Попадналите в регистрите или са уличени, или за тях има съмнения за злоупотреби със средствата на държавата. Списъците не са публични.

Най-големите измами стават чрез личните данни на безработни хора, обясняват от НОИ. Създават се фирми - фантоми, които не осъществяват дейност. В тях обаче фиктивно се назначават хора на високи заплати. Издават им се фалшиви болнични. Изплатените по тях пари се прибират от собственика на фирмата-фантом. От началото на тази година НОИ са подали на МВР около 200 сигнала за подобни случаи.

От 1 юли се променя бланката на болничния лист, което е първа крачка за превръщането му в електронен. Очаква се това да стане от началото на следващата година. Така на практика ще се заличи хартиеният вариант и всичко ще се подава по Интернет. Информацията ще стига доста по-бързо до НОИ и така хората ще получават парите си много по-бързо.