Седем дами - част от екипажа на българската фрегата „Дръзки", ще участват в операцията на НАТО срещу Либия. Те са на средна възраст 25 години и с поне тригодишен стаж на борда. Имат по няколко участия в мисии на Алианса с бойната фрегата. За това се чувстват подготвени и сигурни за новата операция.

„Операцията изобщо не ни притеснява. Всичко ни е сигурно - и екипажът ни е сигурен, и корабът. Ако не беше, нямаше да тръгнем", казва Силвия Коцева.

Повечето са помощник-оператори - най-общо казано, занимават се с навигация - следят обстановката в морето, дори управляват кораба. Въпреки че е напрегната и отговорна, работата си има и приятна част.

„Пътуването, адреналина, хората, с които работиш. Да умееш да се сработиш, да няма конфликти, защото по време на плаване винаги има по-натоварени ситуации", споделя Марияна Дамянова.

Но има и неща, с които трудно се свиква – напрежението и раздялата със семейството.

Деси Ганева има две деца, но въпреки дългите отсъствия от дома по време на плаване е щастлива с професията си. Дамите на борда са спечелили доверието и на командира си.

Част от 160-членния екипаж на фрегатата е и психологът капитан Великова. Задачата й е да помага в критични ситуации и на жените, и на мъжете на борда: „Все пак това са много хора на малко пространство, личното пространство е много малко".

На „Дръзки" текат последните приготовления за отплаването, планирано за 27 април.