Престъпленията в глобалната мрежа нарастват с 50% всяка година
Най-често срещаното компютърно престъпление е кражбата на самоличност
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Бум на електронната търговия у нас

Масови кражби на самоличност в интернет. У нас броят на киберпрестъпленията е скочил с 50% само за една година. Киберпрестъпността расте главоломно, а хакерите имат изградени мрежи, които действат по целия свят.

„Нашите престъпници за съжаление са много добре интегрирани в световните организирани престъпни групи”, каза Явор Колев, началник „Компютърни престъпления ГДБОП".

Загубите в световен мащаб са огромни. Над 431 милиона са жертвите на виртуални престъпници. По данни на ФБР загубите за тази година само в Съединените щати ще бъдат 37 милиарда долара. Николай Пенев обучава корпоративни клиенти как да се справят с хакерски атака. Казва, че интернет престъпниците обикновено действат на три нива - хора, които създават злонамерен код или вирус, други организации, които да разпространят вируса и трети, които осребряват.

Сега е най-модерно да се крадат Фейсбук профили, лични данни и финансова информация. Намалели са кражбите на интелектуална собственост и банкови сертификати.

Има особен ръст на чистите компютърни престъпления, нерегламентиран достъп до определени мрежи, системи, интернет ресурси, каза Явор Колев. Популярни са и кражбите на лична финансова информация, а сексуалната експлоатация на деца все повече набира скорост.

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов отбеляза, че колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да се превърнат в киберпрестъпници.

По думите му "киберпакостниците", които в миналото са действали в името на славата, сега са изместени от организирани синдикати. Тяхната основна цел е извличане на огромни печалби.

Експертите признават, че засега спецслужбите са на крачка зад хакерите, които се развиват непрекъснато заради финансовата мотивация.

  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре