Районната прокуратура в Смолян е образувала проверка по казуса с двамата районни мюфтии на Смолян, спорещи кой от тях е легитимният.     

От прокуратурата съобщиха, че проверката е по жалба на Рамадан Малеков, регистриран като районен мюфтия от Висшия мюсюлмански съвет с председател Недим Генджев.

Проверката на прокуратурата е по текстове от Наказателния кодекс за самоуправство, принуда и осуетяване изпълнението на съдебно решение.   

Малеков е получил регистрация от община Смолян, но има отказ за регистрирането му от Окръжен съд.

Спорът в този конфликт е между традиционния ислям и последователите на вакхабизма, коментира пред журналисти Ариф Караибрахимов, заместник-главен мюфтия от новото ръководство начело с Недим Генджев.

Според досегашния районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов това са безуспешни опити за разделение сред мюсюлманската общност.

Община Смолян е регистрирала Рамадан Малеков, като легитимния районен мюфтия на 23 юли. Досегашният мюфтия Неджми Дъбов твърди, че все още е легитимният духовен водач на мюсюлманите в областта, позовавайки се на отказа на Окръжния съд да регистрира Малеков.