Кметът на община Гърмен Ахмед Башев и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов гостуваха на тази сутрин, за да коментират конституционните промени, одобрени в Турция чрез референдум – реформата дава повече власт на управляващия ислямо-консерваторски режим пред светското начало. По същото време Франция забрани носенето на забрадката като религиозен символ на обществени места. Влияят ли тези факти у нас:

"Още Де Гол го е казал, че със създаването си ЕС загърби европейската цивилизация и започна да се превръща в едно тотално материалистично общество, което дава предимство на материалния интерес, а не на идеите. Промените чрез референдума в Турция намалява влиянието на военните в съдебната система и въобще в политически живот. Истината е обаче, че последните 30 години именно военните гарантират светския характер на турската република. Затова във все още действащата конституция те имат такива правомощия, чрез които да ограничават опитите за навлизането на ислямския фундаментализъм в институциите на турската република", каза Каракачанов.

"Като съседи на Турция не може да ни е безразлично какво се случва в нашата съседка. Не казвам да се месим, но трябва да знаем какво става. Истината е, че за последните 20 години 10 години Турция се управлява от ислямистки партии", отбеляза също лидерът на ВМРО.

"Чета и следя информацията от позицията на обикновен гражданин. За мен е много показателно, че след провеждане на референдума на турския премиер се обаждат Обама, Барозу, включително българският премиер Бойко Борисов да го поздравят с резултатите. Това дава сигнал, че много от тези държави и институции подкрепят идеята за този референдум. Не знам дали това е формална реакция, но е сигнал", коментира от своя страна Ахмед Башев.

Относно въпроса за носенето на забрадки в българските училища

според Башев у нас проблемът се повдига изкуствено, защото няма определение в конституцията какво е това религиозен символ. Забрадката не е. Много хора от различни етноси и общностни групи носят едни и същи забрадки, отбеляза той.

Спорът наистина е измислен, съгласи си е Каркачанов. Целия разговор чуй в прикачения видеоматериал.