Нобеловата фондация обяви днес, че решението Нобеловата награда за медицина или физиология за 2011 г. да бъде присъдена на канадския учен Ралф Стайнман остава непроменено въпреки смъртта му от рак на панкреаса, предаде Ройтерс.

Припомняме, че Стайнман, Брус Бойтлер и Жул Хофман си поделиха престижната награда за изследванията им, довели до по-доброто разбиране на имунната система.

Правила, приети през 1974 г., не позволяват на Нобеловия комитет да връчва наградите посмъртно, освен ако смъртта не е настъпила след обявяването на наградата. Ралф Стайнман е починал на 30 септември и комитетът обяви наградата, без на знае за кончината му.

"Събитията, които станаха, са уникални и доколкото ни е известно нямат прецедент в историята на Нобеловите награди," заяви фондацията в декларация. "Според статута на Нобеловата фондация... ако наградата е била присъдена на човек и той е починал, преди да я получи, тя може да бъде връчена”.

"Паричният дял от наградата ще бъде предаден на наследниците на Стайнман. Семейството му ще реши какво да прави с тях," заяви говорителка на фондацията.