Актрисата Небахат Чехре изпълнява ролята на стилната госпожа Фирдевс в сериала "Забраненият плод". Тя е родена на 15 юни 1944 година в град Самсун, Турция. На българските зрители е позната и от участието си в сериала "Късчета живот". Небахат започва кариерата си като фотомодел. На модния подиум е от тийнейджърските си години, когато печели конкурс за красота. На 21-годишна възраст се омъжва за известния турски режисьор Йълмаз Гюней. Тогава вече Небахат има зад гърба си няколко участия в игралното кино. По време на брака си спира с ролите във филми, но той продължава едва година и след развода се завръща на снимачната площадка. Снима се няколко години в киното. Омъжва се за втори път и след втория си развод получава роли в телевизионни сериали, като до днес има завиден брой участия.

Без съмнение една от най-запомнящите се роли на Небахат през последните години е тази на Фирдевс в сериала "Забраненият плод". Актрисата участва във всички епизоди от поредицата, която е с продължителност от 157 едночасови серии. С ролята на властната и алчна Фирдевс Небахат печели сърцата на много почитатели. Тя се снима в "Забраненият плод" от 2008 година до средата на 2010 година. След това приема ново предизвикателство. В момента Небахат изпълнява роля в сериал, разказващ за живота на известен турски султан.

Небахат, как би описала героинята си Фирдевс?
Тя е много силна жена. Властна е. Хората я запомнят. Интересното е, че винаги са ми предлагали ролите на независими и силни героини. Не мога да кажа, че Фирдевс е положителен образ. Приключихме снимките на "Забраненият плод" през миналото лято. Предложиха ми нова роля, която много приличаше на госпожа Фирдевс, но аз отказах. Исках нещо ново и различно.

Какво можеш да ни кажеш за новия си проект?
Героинята ми е майката на турския султан Сюлейман Великолепни. Погледът към нейния образ е много интересен. Когато прочетох историята й, бях много млада. Оттогава си мечтаех за тази роля, но просто не беше настъпил подходящият момент. С ролята сякаш виждам себе си в отминала епоха. Режисьорът беше убеден, че иска аз да изпълня ролята. Затова изчака цяла година, докато приключи ангажиментът ми към "Забраненият плод". Сега работим под пълна пара.

Как се подготвяш за ролите си?
Винаги първо чета сценария, след това се опитвам да намеря допълнителна литература, описваща периода или епохата, в която се развива действието. Старая се да съм максимално запозната и винаги търся истината.

Много се говори за любовните сцени в "Забраненият плод". Теб притесняваха ли те коментарите на публиката?
Не, разбира се. Не смятам, че в сериала има поне една грозна сцена. Напротив, много са естетични.

Има ли условия, които ти поставят, преди да ти предложат дадена роля?
Зависи от проекта. Сега например за най-новата ми роля трябваше да сваля шест килограма. Направих го, без да се замисля, въпреки че ми отне малко време. Едва след като влязох във форма за ролята, започнахме снимки. Винаги давам най-доброто от себе си, като очакванията ми са проектът да се реализира повъзможно най-добрия начин.