Дръжте ценните вещи извън домовете си. Ако пътувате по празниците, уведомете съседите си къде и за колко време. При възможност инвестирайте в смесена система за заключване на жилището си. Не дръжте ключовете в ключалките на вратите си, тъй като така само улеснявате апашите. Това съветват експерти, запознати с битовите кражби.

Трябва да знаете още, че практиката със светнати лампи и дрехи на простора не работи като защитна, съветват инспектор Веселин Георгиев от ГД „Криминална полиция”, журналистът Миролюба Бенатова и Иван Маранов – заместник-управител на фирма за СОТ.

През лятото и по празници увеличението на битовите кражби е традиционно, тъй като тогава хората теглят пари в брой и за по-дълъг период от време не са в жилищата си. За 2011 година този тип престъпност се е увеличила със 7,6%, което е типично за периоди на икономическа криза, заяви инспектор Веселин Георгиев.

Нараства и броят на контингента от апаши, като честа практика е тяхното гастролиране в различни части на града, в който действат, или преминаваните им в околни райони. От началото на годината кражбите от домове са около 13 000, а от тях са разкрити 24%, каза още служителят на МВР.

Оказва се, че ако държим ключовете си от вътрешната част на вратата, само улесняваме крадците. Така те влизат за секунди, обясни Миролюба Бенатова. Понякога видът на входните врати на жилищата лъже и привидно стабилните стават лесна за минаване преграда.

Експертите са на общо мнение, че заключването трябва да е комплексно. „Обикновените ключалки не представляват защита на жилището. Добре е, ако имат възможност, хората  да инвестират в смесени системи за заключване”, посъветва инспектор Георгиев.

Според Иван Маранов пък различният тип на домовете изисква и различен вид организация на охраната му. Ако то е на партерен или надпартерен етаж, вниманието на апашите веднага се насочва към прозорците. За тях специалистите препоръчват дограма с антивандален обков, която не може да се отвори с щанга или отвертка.

Рядко апашите влизат в апартаменти, от които няма какво да се вземе. Обикновено крадците използват позната схема за проучване на жертвите си. Представят се за служител на позната институция и проверяват кой си е вкъщи. „Хората отварят на непознати, говорят с непознати, пускат ги в къщите си. И така само ги улесняват”, твърди Миролюба Бенатова.

Инспектор Веселин Георгиев поясни, че в София има понижение на този тип престъпления, тъй като голяма част от хората вече са изпатили и не държат ценни вещи в домовете си. В по-малките областни градове обаче практиката не е толкова позната и крадците се възползват от това.

В жилищата, защитени със СОТ, престъпниците също използват предварително проучване. Обикновено знаят коя фирма с какви патрули разполага и за колко време пристигат на място колите й, обясни Иван Маранов. Той допълни, че е много важно хората да разговарят с експерти за възможностите да бъде защитено жилището им и да се вслушват в съветите им.