България е предложила да участва единствено в хуманитарната операция на НАТО и ЕС в Либия. Това зави военният министър Аню Ангелов в „Тази сутрин”. Той допълни, че други искания към страната ни няма до момента.

„Сигурен съм, че не бихме участвали в каквато и да е коалиция за желаещи”, категоричен бе министърът.

Българската държава би се включила с два медицински екипа във военнополева болница на границата и извън територията на Либия. На по-късен етап може да бъде изпратена и една от фрегатите ни, която да осигурява военното ембарго по море, допълни Ангелов.

По думите му е необходимо възможно най-скоро НАТО да вземе решение за прилагане на плановете си за Либия, за да се постигне една централизирано управление на военните действия.

Аню Ангелов изключи възможността за заплаха на страната ни от евентуални терористични действия на Либия: „Не виждам сили и средства, с които България би могла да бъде застрашена. Не мисля, че е възможно терористичен акт извън Либия. Кадафи е твърде загрижен за собствената си сигурност в момента”.

Той обаче оцени военния ресурс на либийския лидер със сила в радиус от 300 км. Негова вероятна мишена биха могли да станат кораби, намиращи се в непосредствена близост до границата на Джамахирията.