Купуваме по-малко книги заради кризата
В Пловдив, където търговци признават драстичен спад, са се появили и нов тип читатели
  • Последни
  • Най-четени

  • 0
    0

Заради кризата купуваме все по-малко книги. Това отчитат работещи в книжарници и издатели. В Пловдив, където търговци признават драстичен спад, са се появили и нов тип читатели.

В някои книжарници оборотите са намалели с една трета, казват продавачи. Ето защо търговците започнаха да продават и нови заглавия с отстъпка. Тя тръгва от 5% и стига до 65% отбивка от цената на изданието.

"Ние си имаме промоционална маса, където всички нови заглавия се продават с отстъпка. Освен това предлагаме карти за любими клиенти, които ползват допълнителна отстъпка", заяви Добрин Иванов, управител на книжарница.  

Тези, които влизат все пак в книжарниците, по-често разглеждат отколкото купуват.

Кризата е родила и нов вид читатели, казват продавачи. Любители на книгата отскачали до книжарниците за кратко, четели по една глава от книга и се връщали на работа.

"Любовта към книгите си остава. Често в обедните почивки имаме хора, които наблюдавам и констатирам, че четат.  Не могат да си позволят покупка на книга", обясни Елена Бръмбарова, продавач в книжарница.

Самите книгоиздатели също започнаха да прилагат трикове, с които да върнат обратно читателите.

"По-скъпите книги, луксозните издания ако струват 30 лева, слагаме стикер и я продаваме за 25 лева. Като издатели си забранихме да продаваме новите книги скъпо, даже се стремим да върнем назад цените на книгите", коментира Стойо Вартоломеев, собственик на издателска къща.

За привличане на повече читатели се предлагат и книги в комплект с подарък.

  • 0
    0
Още по темата
Свързани статии