Борислав Иванов завършва училището по каменообработване тази година. Ще се занимава с психология, а скулптурата остава негово хоби.

"Повечето хора си мислят, че камъкът е нещо студено, но всъщност не е така, защото той не се подчинява на грубата сила - трябва нежност и малко повече акъл", обяснява Борислав Иванов.

След месец 83 седмокласници ще влязат тук за първи път.

Ще се наложи сами да си изработват инстументите и да работят само в 2 здрави от общи 11 ателиета.

"По-скъпо е ателието за работа с камък, защото трябва да има и някои подемни съоръжения, трябва да има и специален под, трябва да има и специално осветление. Към 20 000 лева ще струва едно такова ателие", изчислява Стефан Стефанов, директор на училището.

Министърът на войната в кабинета на Стамболийски създава школото преди почти век. Именно в Кунино, защото има много камък и 12 декара свободна земя. Училището е второто в Европа, оцеляло до днес. Но, бюджетът му стига минимума си. Парите и санитарният минимум от ученици са проблем и за други училища по изкуствата, но нито едно няма да бъде закрито.

"Искаме да дадем предложение на кмета на община Роман. Основното училище в Кунино, което вече е закрито - да предоставят базата, постепенно да се нанесе училището по скулптура и каменоделство", заяви Митко Тодоров, заместник министър на културата.

За 6 месеца идеята се предлага на кмета за втори път. Отговор от общинския съвет в Роман няма.

Борислав съжалява, че  скулптури и археолози бягат навън от години.

"В момента не се търсят много в България, това е лошото. Защото хората не оценяват истинския труд на ръката на човека", смята Борислав Иванов.

А и малко хора помнят старата поговорка, че камъкът си тежи на мястото.