Проучване в София и още три големи града показва, че близо 30% от хората работещи на обществени места не знаят, че в обектите имат право да влизат хора с т.нар. "очи на четири лапи". Кои са най-негостоприемните места, провери Марина Евгениева.

Лабрадорът Максим все още се обучава за куче-водач. След специалния курс на фондация "Очи на четири лапи" той трябва да придружава незрящия си стопанин навсякъде. По закон има право на това. Проучването чрез "таен клиент" обаче показва, че в 9% от случаите Максим няма да може да го прави, независимо, че стопанинът му е обяснил правата си и е показал специалните документите на кучето.

"Хората не са информирани и смятат, например на местата за обществено хранене, че не е допустимо. От друга страна самите служители казват - ако дойде сега ХЕИ, ДВСК ще ни направят акт, ще ни направят проблем, че сме допуснали животно в мястото за обществено хранене”, обяснява организаторът на проучването  Юлияна Горанова.

Освен в заведенията негостоприемни за хората с кучета-водачи са градският транспорт, супермаркетите, автогарите и аптеките.

"Кучето-водач е помощно средство, в крайна сметка, както белият бастун, както инвалидната количка и както не можем да кажем на човека да остави инвалидната си количка пред супермаркета или пред хотела, или ресторанта и да влезе вътре без нея, така и човекът с кучето-водач. Те са едно и не бива да бъдат разделяни по такива причини”, смята Мартина Маринова - главен инструктор във фондация "Очи на четири лапи".

Оказва се, че не само служители създават проблеми. Проучването показва, че всеки пети не одобрява до него в поликлиниката или ресторанта да има незрящ човек с куче. Има и случаи, в които околните могат да попречат на животното да изпълнява задълженията си. Важно е да знаем, че кучетата-водачи обичат контакта с хората, но ако ги закачаме или им даваме храна, това ги вади от работен режим и може да създаде опасност за стопанина им.