„Една приватизация не трябва да се прави самоцелно, само за да се смени собствеността”, коментира в „Тази сутрин” бившият икономически министър Лидия Шулева.

Тя се върна шест години назад, когато именно скандалът около продажбата на най-голямата компания за производство на цигари у нас й коства министерския пост:

„Условията сега са различни. Преди „Булгартабак” имаше пазарен дял над 70%, сега са 36%. Това неминуемо се отразява на цената. Винаги съм била за това, че частната собственост е по-добра от държавната. Но когато става въпрос за индустрии, важни за една държава, трябва да има критерии за допускане на кандидат-купувачите.

За нас тогава кандидатът трябваше да е стратегически инвеститор, да гарантира развитието на този сектор и тази компания да има такова реноме, че да не поставя под въпрос внасянето в хазната на едни данъци и акцизи, които превишават в пъти цената, която би могла да се получи за акциите на това предприятие. Това бяха нашите основни искания, когато направихме процедурата”.

Тя обясни, че при институционалните инвеститори, какъвто в момента е кандидатът за покупка, основната му цел не е да развива производството, а да максимализира печалбата на вложените инвестиции. „Задава се въпросът - дали това се налага да бъде постигнато с осъществяването на една приватизация”, обясни бившият министър.

По думите й е необходимо държавата да получи гаранции, че ще получи очаквания приход в бюджета след приватизация на компанията. „Този приход ще се гарантира, ако това производство продължава да се развива и ако има достатъчно надежден собственик, който да гарантира внасянето на акцизи и ДДС. Това беше гарантирано преди шест години”, уточни тя.

По повод намесата на синдикатите във въпроса с приватизацията на „Булгартабак”, Шулева коментира, че са необходими гаранции за служителите, подобни на тези, осигурени преди шест години:

„Когато започна приватизацията при нас, създадохме фонд, който да гарантира сериозни обезщетения на хора, които потенциално биха били съкратени при приватизация и оптимизация. Това беше сериозна мярка, която до известна степен успокои хората. Дали тези гаранции сега съществуват, не мога да кажа, но при всяка една приватизация има напрежение при синдикатите”.