Отпадъци и дори трупове на животни задръстват климатичните системи на обществени сгради, офиси, болници и хотели, които не са почиствани с години. Как тези боклуци се отразяват на здравето ни без да подозираме - разказва Румяна Стоилкова:

Сред шокиращите открития на Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационни и климатични инсталации са трупове на гълъби, килограми мазнини, прах и боклуци.

"Замърсяването на такива инсталации е много сериозно, тъй като повечето сгради в България са доста стари и не са почиствани от 10-20 години", обясни инженерът Константин Цеков.

Бактерии, вируси, плесен - всичко това се развива в климатичната система и попада в помещенията на сградите, а от там и в хората, които ги обитават. Така мръсните инсталации могат рязко да влошат здравето ни:

"Вируси, инфекции на горните дихателни пътища, бронхити ларингити са много по достъпни, когато средата е замърсена и няма защита”, каза лекарят Павлина Андреева.

Счетоводителката Светлана Вълчанова прекарва почти целия ден в офиса и твърди, че честите й неразположения са свързани с пускането на климатика.

"Рядко пускаме климатичната инсталация, аз се отоплявам на печка, защото не желая да се разболявам толкова често", казва жената.

В страни като Финландия например са изчислили, че, за да са здрави хората, климатичните инсталации трябва да се чистят на определен период от време в зависимост от предназначението на сградата. У нас подобни стандарти няма и всеки чисти по собствена преценка.