Телефонна линия за онлайн безопасност заработи от днес у нас. На кратък номер 124 123, поддържан и от трите мобилни оператора, децата могат да получават съвет за безопасно ползване на Световната мрежа.

Екип от психолози ще отговаря на телефонни обаждания и запитвания през Скайп, а извън работно време - на въпроси по електронна поща, свързани с безопасността на децата онлайн. Сигналите, свързани с незаконно и вредно съдържание или поведение в Интернет, ще се препращат на Горещата интернет линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в мрежата. При наличие на риск за дете веднага ще бъдат сезирани други компетентни институции и организации.

Нарастват сигналите за онлайн тормоз, който тийнейджърите упражняват помежду си. Оказва се, че децата се стряскат не толкова от порнографията в Мрежата, отколкото от тормоз от близкото обкръжение - съученици, връстници роднини.

Само през миналата година има 17 случая за подмамване на деца за сексуална злоупотреба и 10 пъти повече сигнали за тормоз от връстници през интернет. Част от този тормоз е изпращането на текст или снимков материал със сексуално съдържание.