Американски учени са установили, че някои части на Антарктида нарастват на височина със скорост до 5 милиметра на година, съобщи сп. "Ню сайънтист". В рамките на изследването са използвани данни от GPS, събрани през последните 15 години, съобщи Доналд Аргус от от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

Анализът е показал, че някои региони, по-специално планината Елсуърт, се издигат с доста голяма скорост. В останалите части на Антарктида се наблюдава същото явление, но процесът е по-бавен.

Според изследователите причината за издигането се крие в постепенното намаляване на масата на антарктическата тектонска плоча заради топенето на ледовете. В резултат част от континента на практика изплува от мантията. Явлението се нарича изостатическо издигане.

Учените не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса дали издигането е свързано с глобалното затопляне. Сега Антарктика губи по около 200 милиарда тона лед годишно. Издигането в наши дни обаче може да се окаже реакция на загуба на леда от преди  5000-10 000 години.

Преди аналогично нарастване бе установено и в Гренландия. В някои региони на острова то бе до 4 см на година. При това с времето издигането се увеличава. За сравнение - Гренландия губи на година 300 милиарда тона лед.

Антарктида освен това нараства и в страни. През последните години се е увеличила площта на ледниците на южния континент. Явлението е свързано с глобалното затопляне. Подробности за изследването на специалистите са публикувани в сп. Geophysical Research Letters.