Близо 50 учени ще участват в започващата този уикенд експедиция на НАСА в Арктика, в морето недалеч от брега на Аляска. Целта е да се изследва ефектът от климатичните промени върху морските екосистеми, съобщи Франс прес. Става въпрос за втората и последна експедиция в рамките на мисията ICESCAPE (Impacts of Climate on Ecosystems and Chemistry of the Arctic Pacific Environment) . Предишната беше през 2010 г.

"Надяваме се, че втората експедиция ще ни позволи да съберем повече данни за процесите, които карат хранителни съставки в морските дълбини да се изкачат на океанската повърхност”. Това  заяви научният ръководител на мисията Кевин Ариго от Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния. Миналата година мисията позволи да открием някои данни, свързани с фитопланктона. Вече знаем с какви темпове той се развива и на какво реагира. Изследванията, които ще извършим в рамките на втората експедиция, ще ни позволят да потвърдим тези наблюдения", допълни той.

Фитопланктонът, сформиран от микроскопични организми, играе решаваща роля за складирането на въглеродния диоксид в океана и е храна за повечето риби. Началото на експедицията с кораба на бреговата охрана "Кътър хийли" от Дъч харбър (Уналяска) в Аляска е планирано за 25 юни. Наблюденията и извършените на място измервания ще бъдат комбинирани със спътникови данни на НАСА.