Автомобилите със стари гуми стават потенциална заплаха при хлъзгавите вече пътища. Автомобилната администрация започна проверка за техническата готовност на тировете и автомобилите, които превозват товари и пътници. Нашия репортер Теодора Енчева разказва как премина проверката на пътя днес.  

От сутринта инспекторите стоят на пътя, с мисълта, че могат да предотвратят катастрофа, заради лош спирачен път или изхвърчала гума. Те обаче не очакват, че тир с албанска регистрация е подвижна катафалка и трябва незабавно да смени всичките си гуми преди някой да пострада.

Двамата албанци получиха инструкции да подновят всички гуми, една от които струва над 2 000 лева и едва след това да платят глобата от 150 лева, като се върнат в центъра на София. Техният случай е пример за това какво не трябва да правите преди да тръгнете на път, когато температурите паднат под 7 градуса.

"Много от гумите са износени, нямат никакъв грайфер. При един мокър път, хлъзгав път, автомобилът няма никакъв спирачен път”, обясни Иво Манолов – инспектор в Автомобилна администрация.  

По магистрала "Тракия” се движат и изправни тирове. Шофьорът на един такъв камион има 20-годишен стаж и знае какво ще го спаси от проблеми и глоби.

"Технически изправни автомобили, внимание повече на пътя, да не се превишава скоростта, да се съобразяват с останалите участници в движението”, обясни Антон Георгиев.

Проверки по пътищата за опасни превози ще има през цялата следваща седмица. През последните десет дни са проверени 223 пътни превозни средства, от тях 18 са спрени от движение. Само днес са проверени 16 тежкотоварни автомобила, а актовете са три.

Глобите, които се налагат са от 50 до 150 лв., но често санкцията стига до 300 лева, защото отделно се таксуват нередностите във влекача и ремаркето на автомобила. Акцията ще продължи до 27 октомври.