Започна най-мащабното проучване за храненето на учениците. Анкетирани са повече от 5000 деца от предучилищна възраст до 19 години в цялата страна.

Такова изследване не е правено от 1998 година насам. Събрани са данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици от 35 училища. Целта е да бъдат идентифицирани проблемите и да бъде подобрена политиката в областта на детското и ученическото хранене.

Резултатите в числа и проценти ще станат ясни едва след няколко месеца, когато данните бъдат обработени, като ще се акцентира не само върху храненето на децата и учениците в различните възрастови групи, но и върху разликите по райони.

Но по последни данни затлъстяването при децата се увеличава скорострелно. За 10 години процентът от 7 се е покачил на 13.

Нашите деца в същност не правят изключение - такава е световната тенденция - но това не бива да ни успокоява.

Здравословното хранене е политически въпрос - как ще храним децата си - от това зависи дали нацията ни ще е здрава и ще оцелее. Последната статистика е от 2008 година и обхваща децата в първи клас. Тя отчита значително покачване на процента с наднормен тегло за 10 години.

Затлъстяването е една от причините все повече 6-7 годишни деца да заболяват от диабет, характерен до скоро за хора над 40. Причините са комплексни.

Вече действат новите строги изисквания за храненето в училищните столове и бюфети. Те обаче ще дадат резултати след години. В ход е и програмата „Училищен плод". В нея пък куца контролът и това позволява до децата да достигат некачествени плодове и зеленчуци.

Според специалистите в новия Закон за училищното образование трябва да се гони повишаване интереса на децата към часовете по физическо - например със занимания по йога и различни игри.

От кога трябва да започнем да формираме култура на хранене у децата?

Звучи странно, но здравословното хранене започва още през бременността на майката. А хранителните вкусове се формира в първите месеци от живота на детето.

Много е важно в първите месеци от живота на детето да не се злоупотребява със слота или захарта. Да се ползват повече продукти, богати на витамини и белтъчини. Да се намали количеството на мазнини и въглехидрати, обясни в bTV Новините Теменужка Мешенлиева - готвач и управител на детска кухня.